Kamenica, është e njohur si qytezë dhe komunë, e cila gjendet në pjesën më lindore të Kosovës. Ajo kufizohet me këto komuna: Në veri kufizohet me Medvegjën, në veri-lindje me Leskovcin në lindje me Vranjën dhe lindje-jug lindje Bujanocin, ndërsa në jug-perëndim të Dardanës gjendet Gjilani dhe pjesën veri-perëndimore gjendet Prishtina. Popullsia prej 36.085 (2011) banorëve është e shpërndarë në qytet dhe 57 fshatra ndërsa para procesit të decentralizimit kishte 76 fshatëra. Qyteti i Gjilani që është dhe qendër e regjionit të Anamoravës është rreth 25km ndërsa kryeqyteti i Kosovës, Prishtina rreth 76km.